Har du mistanke om livmoderhalskræft? Har du symptomer, du er nervøs for kunne være alvorlige? Det er bestemt ikke rart at gå rundt i uvished, så læs gynækologens egne ord om livmoderhalskræft symptomer her på siden.
Livmoderhalsen er den nederste del af livmoderen, som ender ud i livmodermunden, der kan ses øverst ved vagina under en gynækologisk undersøgelse. De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft vil umiddelbart være pletblødninger efter samleje, anden form for pletblødning eller en øget tendens til udflåd.
Tidligt i forløbet kan livmoderhalskræft ses som celleforandringer i livmoderhalsen. Celleforandringerne er således symptomer på livmoderhalskræft, men forandringerne behøver ikke nødvendigvis at føre til kræft. Celleforandringer bliver typisk opdaget ved en screening, hvor din egen læge eller gynækolog, gennem en underlivsundersøgelse, foretager en celleprøve fra livmoderhalsen.
Hvert år rammes gennemsnitligt 400 danske kvinder af livmoderhalskræft. I modsætning til mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også de yngre kvinder. Således er op imod 40-50 procent af kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, yngre end 45 år. Det vil sige, at det reelt kun er ca. 200 yngre kvinder, der rammes af sygdommen.
Hvert år rammes 15.000 af celleforandringer, 5.000 får foretaget keglesnit og ud af disse med symptomer på livmoderhalskræft er det således kun 400, der rent faktisk får konstateret kræft i livmoderhalsen. Så livmoderhalskræft symptomer i form af konstaterede celleforandringer er således ikke lig med, at du faktisk har kræft. Heldigvis!
Livmoderhalskræft udvikler sig over mange år. Celleforandringer er livmoderhalskræft symptomer, men det er ABSOLUT ikke sikkert, at det udvikler sig til kræft. Det er vigtigt at slå fast, at celleforandringer kan normaliseres spontant. De lette celleforandringer forsvinder ofte, hvorimod de sværere celleforandringer udvikler sig til endnu sværere celleforandringer, der i sidste ende kan føre til kræft.
Disse livmoderhalskræft symptomer behøver ikke nødvendigvis betyde, at der er tale om kræft, men vi anbefaler alligevel, at du bestiller en tid til et gynækologisk tjek.
Kræft i livmoderhalsen opstår ved en kronisk infektion kaldet human papillomavirus (HPV). HPV er en seksuelt overført sygdom, som ikke umiddelbart viser nogen form for tydelige livmoderhalskræft symptomer.
Der er ikke noget, der tyder på, at livmoderhalskræft er arveligt.
For at forebygge livmoderhalskræft tilbyder det offentlige i øjeblikket et vaccinationsprogram mod HPV. Denne vaccine gør sig gældende for alle piger mellem 12 og 26 år. Den omtalte HPV-vaccine er med til at beskytte kvinder mod 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
Vaccinationen er mest optimal mod fremtidige livmoderhalskræft symptomer, hvis du som ung får den, inden du har din seksuelle debut. Men det skal dog ikke afholde dig, hvis du er senere ude, for vaccinen vil stadig være særdeles effektiv.
Hertil kan du også forebygge livmoderhalskræft ved at følge de screeningsprogrammer, der er og jævnligt få foretaget celleprøver, hvor lægen tjekker for livmoderhalskræft symptomer. Da HPV bliver overført ved samleje, vil prævention i form af et kondom være med til at forebygge og nedsætte risikoen for celleforandringer/symptomer på livmoderhalskræft. Desværre beskytter kondomet ikke 100 % mod overførelse af HPV.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål om symptomer på livmoderhalskræft. Eller ring til os, hvis du ønsker at bestille en tid til en gynækologisk undersøgelse for tjek af livmoderhalskræft symptomer.