Ring op
Bestil tid

Hormonbehandling i overgangsalderen

Kvinder kommer i overgangsalderen omkring 45 til 55-års alderen. I menopausen, som perioden også kaldes, falder produktionen af østrogen i æggestokkene. For en tredjedel af kvinderne giver det så store gener, at hormonbehandling i overgangsalderen er relevant.

Mærker du gener efter menopausen, så kontakt os og hør meget mere om mulighederne for hormonbehandling og dens fordele og eventuelle bivirkninger. Overgangsalderen kan vare i flere år. Så kom ind til os i stedet for at skulle stå igennem ubehag og gener måned efter måned, år efter år. Du er naturligvis også velkommen til at finde svar på dine spørgsmål om bivirkninger ved hormonbehandling og fordele ved behandling med østrogen her på vores hjemmeside.

Fordele ved hormonbehandling i overgangsalderen

Tidligere er hormonbehandling i overgangsalderen blevet anklaget for en forhøjet risiko for at udvikle kræft eller blodpropper. Det har fået en del kvinder til at afholde sig fra at få hormonbehandling i overgangsalderen. Men statistikken viser, at risikoen for at få kræft eller blodpropper som følge af behandling med hormoner er yderst minimal.

Hvis du tidligere har haft brystkræft, anbefaler vi at være særligt opmærksom på hormonbehandlings-bivirkninger. Men har du ikke haft brystkræft, så vil en nænsom hormonbehandling i overgangsalderen give langt større fordele end den minimale risiko. Eksempelvis er der langt større risiko for, at det er sundhedsskadeligt for kroppen, hvis du sover dårligt i årevis, end der er risici ved at være i hormonbehandling i overgangsalderen.

Ny europæisk forskning viser, at overgangsalderen svækker kvindens lunger og hos nogle slider lige så meget som at ryge 20 cigaretter om dagen. Det skyldes, at det faldende østrogenniveau i kroppen kan skabe inflammation i lungerne. Kvinder med symptomer på besværet vejrtrækning kan have særlig stort gavn af at være i hormonbehandling i overgangsalderen.

Fordele ved hormonbehandling i overgangsalderen:

  • Giver forbedret søvnkvalitet – og dermed bedre livskvalitet
  • Mindsker eller fjerner helt hede- og svedeture
  • Forhindrer nedbrydning af dine knogler
  • Afhjælper vandladningsgener
  • Øger din libido – hvor overgangsalderen ellers kan give tørre slimhinder og manglende sexlyst
  • Mindsker risikoen for at det lave østrogenniveau slider på lungerne
  • Kan forsinke hudens aldringsproces
  • Modvirker kognitiv forværring

Hormonbehandling – bivirkninger

Hormonbehandling med østrogen i en lille dosis giver kun yderst sjældent bivirkninger. Kvinder, der tidligere har haft cancer, eller som ved, at de har øget risiko for at få cancer, bør dog som tidligere nævnt være opmærksomme på den minimale ændring i risikoen for brystcancer.

Er du nervøs for hormonbehandling bivirkninger, så kan du altid kontakte os og høre mere. Men lad ikke en minimal risiko for bivirkninger afholde dig fra at undgå gener, der kan forringe dit arbejdsliv eller sociale liv.

Overgangsalderens tendens til dårlig søvn, problemer med hedeture og knoglenedbrydning kan i sig selv svække kroppen. Ligeledes kan den svigtende koncentrationsevne påvirke dit præstationsniveau på arbejdet og have negativ indflydelse på dit mentale overskud. Så tag en snak med vores dygtige gynækolog og hør, om du er en af de få kvinder, der skal være ekstra opmærksom på hormonbehandling bivirkninger, eller om du med fordel kan starte op med hormonbehandling i overgangsalderen og slippe af med svedeture, dårlig søvn, problemer med vandladning, koncentrationssvigt og andet ubehag.

Vil du vide mere om mulighederne for hormonbehandling i overgangsalderen?

Ring til os og få svar, hvis du har et generelt spørgsmål om hormonbehandling i overgangsalderen. Eller klik dig ind på vores tidsbestilling og book en tid hos os. Så kan vi tage en god samtale, hvor du kan fortælle om dine gener, hvilke tanker du gør dig om hormonbehandlingens fordele, eller dine eventuelle bekymringer om bivirkninger.