Vores fertilitet er noget, der kan give anledning til mange bekymringer. Mange unge vil gerne undgå at blive gravide og skal finde sig til rette med prævention for at beskytte sig. Mens flere voksne prøver at blive gravide og må konstatere, at graviditeten ikke opstår så hurtigt som ønsket.
Er du i tvivl om, hvorvidt der er ’problemer’ med din eller din partners fertilitet? Vi tilbyder den indledende samtale med en gynækolog for at udrede, om du/I har brug for fertilitetsbehandling.
Vær opmærksom på, at vi hos vores gynækologiske klinik ikke udfører en decideret fertilitetsbehandling med inseminering eller stimulation. Vi tilbyder i stedet, at du (og din partner) kan komme til de indledende samtaler om din fertilitet og ønsket om at få børn.
Hør mere om fertilitet hos os. Måske går du herfra med nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre for at øge fertiliteten. Eller måske er der en naturlig forklaring, hvor der findes en god behandling.
En sund livsstil med masser af motion og så lidt som muligt af alkohol og rygning kan styrke din fertilitet i varierende grad. Du kan øge din fertilitet med følgende råd:
Begræns dit indtag af alkohol – selv 1-5 genstande om ugen kan nedsætte fertiliteten hos kvinder. Samtidig øger den gode vin eller de sjove drinks desværre risikoen for at få en spontan abort.
Rygning nedsætter mandens sædkvalitet og hæmmer æggestokkene, livmoderen og æggelederne. Til gengæld kan kvinder, der stopper med at ryge, opnå den samme gode fertilitet som de kvinder, der aldrig har røget. Så undgå rygning – især hvis I skal i fertilitetsbehandling.
Overvægt kan mindste fertiliteten hos kvinden, da fedtvæv kan forstyrre kroppens hormoner. Hvis du er meget overvægtig, kan du som kvinde også opleve, at menstruationerne bliver uregelmæssige, og nogle kvinder holder helt op med at have ægløsning og menstruation. Hvis du er overvægtig og kan lykkes med at tabe dig, så har du en langt bedre chance for succes i din fertilitetsbehandling.
Hos mænd er det muligt at måle, om det er en mangel på kønshormoner, der påvirker hans fertilitet. Gynækologen kan undersøge dette og igangsætte en hormonbehandling, der kan afhjælpe problemet.
Desuden gælder de klassiske kostråd om at spise sundt og regelmæssigt samt at få dyrket motion hver dag også får dig, der ønsker at blive gravid. Husk i øvrigt at tage ekstra folinsyre/folsyre, imens du prøver at blive gravid.
Gynækolog Henrik Vittrup tilbyder dig den indledende samtale om din fertilitet.
Har du forsøgt at blive gravid over længere tid? Så bestil en tid til os og lad og sammen vende, hvad der kan være årsagerne til, at den positive graviditetstest lader vente på sig.
Til samtalen taler vi om din fertilitet og skaber overblik over din menstruationscyklus, og om den er regelmæssig. Vi kommer ind på, om du har haft underlivsbetændelse eller andre sygdomme, der påvirker din fertilitet. Og vi snakker om, hvordan tidligere graviditeter og din livsstil med mad, motion, alkohol og eventuel rygning kan påvirke din fertilitet og dine muligheder ved en eventuel fertilitetsbehandling.
Alt i alt kommer vi til samtalen rundt om de faktorer, der kan påvirke fertilitet. Gynækologsamtalen er henvendt til kvinder, men du er naturligvis velkommen til at tage din mand eller kæreste med, så vi sammen kan komme rundt om jeres fertilitet som par.
Efter den indledende samtale om din fertilitet, kan vi henvise dig videre til fertilitetsbehandling, der kan bestå af insemination, hormonbehandling eller brug af reagensglasbefrugtning.
Har du og din partner forsøgt at få børn i et til to år uden held, så kontakt os for et tjek af jeres fertilitet. Hør mere om fertilitet, hvad I selv kan gøre, og om I eventuelt skal henvises til fertilitetsbehandling.