Ring op
Bestil tid

Gynækologisk undersøgelse

Kvinder får foretaget gynækologiske undersøgelser af mange forskellige årsager. Fælles for underlivsundersøgelser er, at gynækologen på klinikken undersøger kvindens kønsorganer, hvis der er mistanke om sygdom, behov for ny prævention eller lignende.

En gynækologisk undersøgelse er blandt andet vigtig, hvis du:

  • Skal begynde på p-piller, have spiral eller lignende
  • Har smerter i underlivet
  • Oplever kløe eller svie i skeden eller i området omkring skeden eller anus
  • Oplever smerter ved samleje
  • Har pletblødninger eller uregelmæssig menstruation
  • Mærker en tyngende fornemmelse i skeden eller i underlivet generelt
  • Har problemer med inkontinens

Mange kvinder lider af problemer med underlivet uden at komme til lægen. Bestil en tid til gynækologisk undersøgelse hos os og lad os stille og roligt udrede, hvad der er galt, og hvordan du kan få det bedre.

Nedenfor kan du læse mere om, hvad der skal ske, når du skal til gynækologisk undersøgelse. Når du er velforberedt, vil du sandsynligvis føle dig mindre usikker, selvom det altid kan være lidt grænseoverskridende at skulle blotte underlivet for et andet menneske – også selvom det er overfor en professionel gynækolog.

Hvordan foregår en gynækologisk undersøgelse?

Ved en underlivsundersøgelse ser gynækologen på de ydre og indre kønsorganer. De ydre kønsorganer kan ses udefra og omfatter blandt andet skamlæberne og mellemkødet, mens de indre kønsorganer dækker over livmoderen, æggeledere og æggestokke.

Du skal være afklædt på underdelen af kroppen under en gynækologisk undersøgelse. Du kan selvfølgelig altid vælge at have en lang trøje på, en kjole eller en nederdel, som du kan trække op. Så føles det ikke helt så afklædt at ligge på briksen til din underlivsundersøgelse.

Hvis du er nervøs for at skulle til gynækologisk undersøgelse, så kan du vælge at tage eksempelvis din veninde eller din mor her. Fortæl os gerne, hvis du er usikker ved undersøgelsen. Så kan vi tage os ekstra tid til roligt at forklare dig, hvad der skal ske trin for trin.

Det er bedst, hvis du ikke har din menstruation, mens du får foretaget gynækologisk undersøgelse. Især hvis du skal have taget en celleprøve, er det relevant, at du bestiller en tid, der ikke ligger i en periode, hvor du menstruerer.

Under en gynækologisk undersøgelse ligger du ned på et gynækologisk leje. Lægen undersøger dig ved hjælp af et såkaldt spekel, der er et instrument i metal. Det kan virke lidt koldt mod huden og slimhinderne. Vi har flere forskellige størrelser af spekler, så lægen kan vælge det, der passer bedst til dig. Denne del af underlivsundersøgelsen tager højst et minut.

Lægen mærker også med to fingre (naturligvis med brug af handsker) inde i skeden og den anden hånd på din mave. Her kan man blandt andet mærke, om livmoderen sidder, som den skal, og om æggestokkene føles normale.

En gynækologisk undersøgelse tager omkring 10 minutter i alt.

Prøv at slappe af, så godt du kan undervejs. Jo mindre du spænder i underlivet, jo mindre ubehageligt er det at få foretaget en gynækologisk undersøgelse. Sig til, hvis du er nervøs, eller hvis der er noget, der er ubehageligt undervejs. Så gør lægen, hvad han kan for at berolige dig, ved at minde dig om at trække vejret dybt og fortælle dig, hvad der skal ske.

Underlivsundersøgelse hos mandlig eller kvindelig læge?

Nogle kvinder foretrækker en gynækologisk undersøgelse hos en kvinde, da de er mindre blufærdige over for kvinder. Andre foretrækker en underlivsundersøgelse af en mandlig gynækolog, der i nogle tilfælde opleves som blidere og mere forsigtig. Andre igen er ligeglade, så længe at lægen er dygtig, professionel og empatisk. 

Mærk efter, hvad der føles mest rigtigt for dig, inden du bestiller tid til gynækologisk undersøgelse.

Brug for akut gynækologisk undersøgelse?

Har du fået pludselige smerter i underlivet eller andet, der kræver en akut gynækologisk undersøgelse? Så ring til os og få en tid med det samme, så lægen hurtigt kan se på dig. Kontakt os og få hjælp til at finde årsagen til problemet, så du ikke skal gå rundt og have ubehag.