Ring op
Bestil tid

Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus er en hudsygdom, der starter med hvidlige plettede forandringer ved kønsdelene og omkring endetarmsåbningen – hovedsageligt hos kvinder.

Hudforandringerne forårsager kløe og ømhed, og efterhånden kan huden blive tynd, hvidlig og rynket. Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinder, der har passeret overgangsalderen, men Lichen Sclerosus kan også opstå hos børn, før puberteten, hos unge kvinder samt hos mænd.

Huden vil ofte være bleg og hvid, og der vil være tendens til, at huden vil revne og blive øm ved samleje. Dette betyder også, at der vil være en øget risiko for infektion og svamp i området.

Hyppigheden af Lichen Sclerosus er ikke kendt, men den er formentlig sjældent forekommende.

Årsagen til tilstanden er endnu ukendt, men der er mistanke om, at der kan være en sammenhæng til autoimmune sygdomme. Sygdommen kan i nogle tilfælde udvikle sig til hudkræft i det pågældende område. Dette sker i cirka 5 % af tilfældene.

Symptomer og tegn på Lichen Sclerosus

De typiske gener for Lichen Sclerosus er kløe og ømhed. Smerter ved samleje kan også forekomme.

Du vil opleve synlige hudforandringer, såsom ’cigaretpapir’-hud, hvilket vil sige, at huden er tynd, hvid og rynket. Der kan ske en skrumpning af vævet, og skedeindgangen kan forsnævres.

Disse hudforandringer giver ofte mistanke om diagnosen, hvorefter det er muligt at komme i Lichen Sclerosus behandling. Nogle kvinder tror i første omgang, at de har fået en svampeinfektion, men de opnår ingen bedring med antisvampe-behandling og skal i stedet i Lichen Sclerosus behandling.

Ved synlige forandringer vil du få foretaget en vævsprøve. Med mikroskopi af vævsprøven vil det være muligt at kunne stille en diagnose.

Lichen Sclerosus behandling

Målet med Lichen Sclerosus behandling er at lindre generne ved sygdommen. Der findes endnu ingen behandling, der helt kurerer lidelsen.

Vi anbefaler rigelig brug af fugtighedscreme (over 70 %) eller mandelolie, da dette i sig selv kan have god effekt til at mindske generne. De fleste foretrækker behageligt løst tøj og trusser af bomuld, hvorimod stramt, tætsiddende tøj kan give ubehag.

Seksuel afholdenhed får ikke sygdommen til at gå over, men kan være nødvendigt i en periode, hvis sygdommen giver smerter ved samleje, inden der opnås effekt af Lichen Sclerosus behandlingen. Ømhed under samleje kan mindskes ved brug af mandelolie eller glidecreme eventuelt kombineret med barrierecreme, som du kan købe på apoteket.

 

Lichen Sclerosus behandling med binyrebarkhormon

Normalt vil sygdomen blive behandlet med stærke binyrebarkhormoncremer, der anvendes i cirka 2 måneder og herefter aftrappes. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt med en længere Lichen Sclerosus behandling over flere måneder.

Lichen Sclerosus behandling – Hvad kan jeg selv gøre?

Undgå at irritere din hud omkring vagina. Lad være med at bruge sæbe eller andet, der kan irritere. Vi anbefaler, at du nøjes med at vaske dig med vand én gang om dagen.

For nogle kan det give øget ømhed at cykle, ride eller udføre anden motion, der skaber friktion i området. Brug gerne en sadel med gelepude, når du cykler.

Ved samleje er det vigtigt at bruge et smøremiddel. Nogle har glæde af vegetabilsk olie, der ikke indeholder alkohol eller konserveringsmidler. Sådanne olier kan eksempelvis være mandelolie og olivenolie. Andre foretrækker glidecreme med silikone. Har du mange smerter under samleje, kan du benytte Xylocain-gel 15-20 minutter før samlejet. Bemærk dog, at du ikke må smøre præparatet på området ved klitoris, da følelsen i så fald forsvinder.

Lichen Sclerosus smitter ikke, så du behøver ikke at være nervøs for at smitte din partner.

 

Vil du vide mere om denne sygdom, kan du kontakte vores speciallæge, som besvarer alle dine spørgsmål om symptomer, diagnosticering og Lichen Sclerosus behandling.