Ring op
Bestil tid

Forstørrelser i underlivet

I klinikken møder vi ofte kvinder, der er blevet henvist fra deres praktiserende læge som følge af, at en gynækologisk undersøgelse har vist tegn på hævelser eller forstørrelser i eller nær ved livmoderen.

Kvinderne er ofte bekymrede og nervøse for undersøgelsen hos os, og det er meget forståeligt. Men lad det være tydeligt med det samme: Symptomer nær livmoderen er kun meget sjældent et tegn på sygdom.

Det er helt naturligt at blive nervøs, når din læge snakker om tegn på hævelser eller forstørrelser i underlivet. Og det er også vigtigt at få symptomerne undersøgt. Men i langt de fleste tilfælde kan vi berolige de kvinder, der kommer ind til os. Så bestil en tid og lad os se, om du ikke også kan gå lettet herfra. Langt de fleste tager hjem med et svar om, at de er helt sunde og raske og ikke behøver at være bekymret.

Du kan ringe til os alle hverdage og bestille tid, hvis din læge mistænker, at du har symptomer i eller i området omkring livmoderen. Du kan også altid booke en ledig tid via vores e-mailsystem, når det bedst passer dig.

Hævelse nær eller i livmoderen behøver ikke være farligt

Har du været ved lægen og fået at vide, at du har hævelser eller forstørrelser i eller nær ved livmoderen? Så kan du læse vores svar på de spørgsmål og kommentarer, vi typisk hører.

Jeg vil gerne have børn. Kan hævelse i underlivet påvirke frugtbarheden?

Nej, symptomerne påvirker sandsynligvis ikke din evne til at få børn.

Jeg er nervøs for, at jeg har cancer

Livmoderhalskræft er en meget sjælden sygdom, der heldigvis kun rammer få kvinder hvert år. Fokus på vaccine mod livmoderhalskræft og det danske program med indkaldelser til SMEAR-test betyder dog, at der er meget fokus på sygdommen. Opmærksomhed er godt, når det gør, at kvinder med tydelige symptomer kommer til lægen og bliver tjekket. Men det har også den ulempe, at mange raske kvinder frygter, at de kan blive syge.

Langt størstedelen af kvinderne i vores klinik er bekymrede, hvor det viser sig, at de ikke fejler noget. Det er godt, at du er opmærksom på symptomer og får dem tjekket. Men langt de fleste er helt sunde og raske trods symptomer på hævelse eller forstørrelse i underlivet. 

Ufarlige årsager til forstørret livmoder eller hævede æggestokke

Symptomer nær livmoderen kan blandt andet skyldes muskelknuder eller godartede cyster. Vi forbinder ofte cyster med sygdom og fare. Men det er helt naturligt at have godartede cyster ved eksempelvis æggestokkene. Her modner kroppen nye æg hver måned og den megen cellevækst kan give en øget hyppighed for at udvikle cyster eller små uskadelige svulster. Det er ganske normalt, og de kan ofte fjernes med hormonbehandling, hvis lægen skønner, at det er nødvendigt. Behandlingen af cyster kan eksempelvis anbefales, hvis du oplever mavesmerter.

En hævelse i livmoderen kan desuden skyldes en godartet fortykkelse af livmoderens muskelvæg. Dette kaldes muskelknuder eller fibromer. Tilstanden er ufarlig og meget almindelig. Det er til gengæld sjældent, at vi oplever en patient med en ondartet sygdom. Omkring halvdelen af alle kvinder vil have ufarlige muskelknuder og let hævet livmoder, inden de kommer i overgangsalderen.

Bestil tid og få tjekket dine symptomer

Du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål, eller hvis der er noget, du er bekymret over. Ring og tag en snak med os og få svar på det, du går og spekulerer over. Har du en henvisning fra din læge, så bestil en tid og kom ind til os. Så sætter vi god tid af til at snakke om dine bekymringer og få dig undersøgt.

Du finder oplysninger om vores online eller telefoniske tidsbestilling her