Ring op
Bestil tid

Kønsvorter

Kønsvorter er en hyppig infektion. Omtrent 1 % af seksuelt aktive mænd og kvinder i alderen 18-49 år har synlige kønsvorter, og cirka 10 % vil på et tidspunkt i deres liv få sygdommen og få behov for kønsvorter behandling.

Kønsvorter er stilkede eller blomkålslignende vorter, som er placeret på området omkring de ydre kønsdele eller endetarmen. Kønsvorterne kan også opstå i endetarmen, urinrøret, skeden eller på livmoderhalsen. Hos mænd ses kønsvorter hyppigst på forhuden og penisskaftet, og hos kvinder på de ydre skamlæber. I sjældne tilfælde kan kønsvorter ses på læbe, tunge eller mundslimhinden.

Årsagen til tilstanden er en infektion i huden med et virus, der kaldes Humant papillomavirus (HPV). HPV stimulerer hudens overfladeceller til at dele sig, og dermed opstår vorter som fortykkelser i huden. Fra den tid, hvor virusset smitter, til symptomerne optræder, går der ofte mellem 1 til 6 måneder, men det kan også være længere.

HPV bliver overført ved seksuel kontakt, og 70 % af partnerne til personer med kønsvorter får også selv symptomerne. Kønsvorter i endetarmen kan opstå efter analsex men kan også opstå, uden at dette har været tilfældet.

Lægen kan se de indvendige kondylomer ved en gynækologisk undersøgelse eller ved anoskopi. Anoskopi er en undersøgelse, hvor lægen forsigtigt indfører et lille, stift rør (skop) og undersøger slimhinden i endetarmen. Også celleprøve fra livmoderhalsen (’smear’) kan påvise infektion med HPV.

Kønsvorter smitter ved intim kontakt, og der kan gå flere måneder, fra du bliver smittet, til der viser sig tegn på, at du har kønsvorter og efterfølgende får behandling.

Symptomer på kønsvorter/kondylomer

Synlige vorter på kønsdelene, oftest uden andre symptomer, indikerer, at du har kondylomer. Kønsvorterne kan være helt glatte i overfladen eller blomkålsformede. Der kan være få eller mange, og de kan også være stilkede. Vorterne kan være generende, hvis de bliver store.

Kønsvorter behandling

Ved brug af kondom under samleje kan du til en vis grad forebygge sygdommen. Men virus smitter ved tæt hud-mod-hud kontakt, og derfor kan det også smitte uden for kondomets beskyttelse. Virus kan endda smitte fra fingre til genitalområdet.

Ved medicinsk kønsvorte behandling benytter man podofyllin-toksin. Det er et stof, der går ind og hæmmer celledelingen til hudcellerne. Ved brug af dette vil kondylomerne efterfølgende svinde ind.

Det er muligt selv at pensle stoffet på kondylomerne morgen og aften i tre dage. Derefter skal du holde en pause i fire dage og så eventuelt gentage behandlingen.

Kondylomer ved skedeindgangen, omkring eller i endetarmen eller urinrøret kan også behandles med en stærkere podofyllin spiritusopløsning en gang om ugen.

Bemærk: Gravide må ikke bruge podopyllo-toksin til kønsvorter behandling.

Du kan også få en creme (med stoffet imiquimod), der virker på kønsvorterne. Smør med cremen tre gange om ugen om aftenen ved sengetid. Præparatet kan svække effekten af kondomer og pessar, og derfor anbefaler vi, at du undgår seksuel kontakt, mens cremen er på huden. Cremen skal vaskes af igen efter 6-10 timer, når du er stået op næste morgen. Du kan gentage behandlingen i op til 4 måneder.

Store kønsvorter og vorter, som er vanskelige at behandle, kan enten fryses, klippes eller brændes væk.

Hvis kønsvorte behandlingen ikke hjælper, må du skifte til en af de andre behandlinger. Uanset hvilken kønsvorte behandling du vælger, vil der efter endt behandling desværre være stor risiko for, at symptomerne vender tilbage med tiden.

Kønsvorter – behandling med vaccine

Vaccine mod de hyppigste HPV-typer, der giver kønsvorter og celleforandringer, er fundet effektiv og sikker hos unge mænd og kvinder mellem 16-26 år med under fem livstids-seksualpartnere, men også hos kvinder i alderen 24-45 år. Måske har du allerede hørt om vaccinen, der også beskytter mod livmoderhalskræft.

Der findes mange HPV-typer, der kan smitte til kønsdelene, og jo flere seksualpartnere, du har, og som du dyrker ubeskyttet sex med, des flere HPV-typer, er du sandsynligvis smittet med.

HPV-vaccination virker ikke som behandling af kønsvorter, du allerede har inden vaccinationen.

Vil du vide mere om kønsvorter behandling, symptomer og undersøgelse, er du velkommen til at kontakte vores speciallæge, som kan give dig gode råd til, hvordan du forebygger smitte.